Zó houd je je baby koel met de hitte

by José Borst

 

Zó houd je je baby koel met de hitte

Baby koel houden

Om je baby koel te houden en hem of haar te helpen in slaap te vallen tijdens warm weer, zijn er verschillende dingen die je kunt doen. Hier zijn enkele tips:

  1. Kies lichte en ademende kleding: kleed je baby in lichte, loszittende kleding gemaakt van natuurlijke vezels zoals katoen. Vermijd synthetische stoffen, omdat deze de warmte kunnen vasthouden en je baby kunnen laten zweten.
  2. Houd de omgeving koel: gebruik een airconditioner, ventilator of zorg voor een goede luchtcirculatie in de kamer waar je baby slaapt. Zorg ervoor dat de temperatuur niet te hoog is.
  3. Vermijd direct zonlicht: houd de baby uit direct zonlicht, vooral tijdens de heetste uren van de dag. Als je naar buiten gaat, gebruik dan een parasol of een zonnescherm om de baby te beschermen.
  4. Gebruik licht beddengoed: leg je baby op een lichtgewicht katoenen lakentje of op een dunne deken. Vermijd dikke dekens of overmatig beddengoed, omdat dit te warm is voor je baby.
  5. Houd de hydratatie op peil: zorg ervoor dat je baby voldoende vocht binnenkrijgt door regelmatig borstvoeding of flesvoeding aan te bieden. Als de baby al vast voedsel eet, kun je ook hydraterende voedingsmiddelen zoals fruitpuree geven.
  6. Bied verkoeling aan: gebruik een koel doekje of een flesje met gekoeld water om zachtjes over het gezichtje en de nek van de baby te wrijven. Dit kan verlichting bieden tijdens warme momenten.
  7. Creëer een comfortabele slaapomgeving: zorg ervoor dat de slaapkamer van je baby goed geventileerd is en niet te warm wordt. Gebruik eventueel een ventilator op een veilige afstand van de baby om de luchtstroom te bevorderen.

Let altijd goed op de signalen van je baby en pas de maatregelen aan op basis van zijn of haar reacties. Als je baby tekenen van oververhitting vertoont, zoals overmatig zweten, roodheid of prikkelbaarheid, neem dan onmiddellijk actie om afkoeling te bieden en raadpleeg indien nodig een arts.

Er is sprake van oververhitting als de lichaamstemperatuur van je baby boven de 38°C uitkomt. Baby's kunnen vaak hun eigen temperatuur nog niet goed reguleren. De lichaamstemperatuur van je baby wordt in het begin vooral via het hoofdje geregeld. Let daarom goed op of jouw baby het niet te warm heeft.