Op vakantie met vier kleine kinderen: hoe deden we dat toch?

by José Borst

Al jaren gaan wij in de zomer naar Italië. Deze vakantie heb ik werkelijk niets gedaan. Heerlijk. Ik bracht de twee weken hoofdzakelijk liggend door, naast het zwembad of het Gardameer, met veel zonnebrand en leesvoer naast me. Ik heb 4 boeken uitgelezen, welgeteld één markt bezocht (maar met 40 graden had ik dat snel weer bekeken) en met manlief een oud stadje bezocht (net op die ene avond dat er vrij plotseling veel regen viel). Verder niets gedaan.

Hoe anders was dat vroeger toen we nog met vier kleine kids op vakantie gingen. Ik kan me nog een vakantie herinneren van 13 jaar terug. Het was mei 2005, onze vierde was net geboren. Ik lag nog in het kraambed toen manlief aan mij vroeg wat we in de zomervakantie zouden gaan doen. Was ik natuurlijk helemaal niet mee bezig, geen idee ook hoe hij daar zo ineens op kwam ????. Maar goed, ik bedacht dat als de kleine zou doorslapen en goed zou drinken dat we dan wel weer richting Italië konden gaan.

Dat heb ik geweten, de spruit was nog geen 5 weken oud en we togen met kleine caravan (Fendt Joker uit het jaar kruik), uitgezwaaid door een snikkende oma (meid, zou je dat nou wel doen, wat als ….  wat als … nee, ze vond het duidelijk maar niks) richting het Gardameer. Totaal onverantwoord natuurlijk. Maar onze kleine meid sliep goed door en was inmiddels gewend aan de fles, dus wat maakte het uit?

Het ging uitstekend hoor, zelfs de reis verliep prima. In de auto kon ik een fles opwarmen en als er geen tijd was voor een snelle stop werd de fles gewoon in de auto door grote broer gegeven. De stop om de 3 uur werd niet altijd gehaald en héél soms moesten we echt op last van de kids per direct stoppen (mam, die lucht is echt niet te harden!), maar we kwamen aan in Italië. Op het heetst van de dag. ????

Snel de voortent opzetten, tussendoor kids bezighouden, flesje warmen, luiers verschonen en iedereen voorzien van een natje en een droogje. Ik was bekaf en lag de rest van de vakantie naast het zwembad bij te komen. Manlief wilde veel op pad en kreeg de kinderwagen mee en vaak een paar welwillende kids. Als ik soms de foto’s terugkijk en ik zie wat we allemaal mee hadden: kinderwagen, dubbele wagen, buggy, wippertje, badje, heeeeel veel luiers en doekjes, reisbedje, autostoeltjes… je wil niet weten wat allemaal in een auto, caravan en dakkoffer past.

Het was een heerlijke vakantie, maar we hebben de twee weken niet volgemaakt. Na een week was het mooi geweest. Ik kijk er met veel plezier op terug maar als ik het vergelijk met hoe we nu op vakantie gaan kan ik me soms niet voorstellen hoe we het allemaal deden. Het jaar erop hebben we het dunnetjes overgedaan en in Italië zelfs de eerste echte schoentjes voor dochterlief aangeschaft.

Met weemoed denk ik er wel eens aan terug. Het is best wennen om je vakantie op een geheel andere manier door te brengen nu de kinderen ouder zijn. Het gaat natuurlijk heel geleidelijk maar deze vakantie kwam het opeens best hard aan. Het was gewoon vreemd om zoveel met zijn tweetjes te zijn. We konden in de middag zomaar even naar een dorpje of met de boot het Gardameer op. De kids redden zich wel.

Wat deze vakantie ook bijzonder maakte was het uitermate slechte internetbereik op de camping. Wat dus concreet inhield dat mijn telefoon praktisch twee weken in de caravan bleef liggen. Ik kan het iedereen aanraden, een (vrijwel) internetloze vakantie. Eigenlijk net als 13 jaar geleden.

Lieve groet - José