Wat zijn nou TOG waarden?

by José Borst

Heeft je kindje het te warm of te koud? Dat is soms lastig peilen. Het is waar dat jouw pasgeboren baby nog niet zo goed is in het reguleren van zijn of haar lichaamstemperatuur. Dan is het goed te weten dat iets te koud beter is dan iets te warm! Gelukkig bestaan er richtlijnen voor het instoppen van je kleintje zodat hij/zij het niet snel te warm of koud zal hebben. In deze blog vertel ik je daar meer over.

Gezond verstand
Je weet zelf wel hoe vervelend een te warm bed is. Je gaat zweten en krijgt het benauwd. Je gooit je warme deken of het dekbed van je af. Jouw baby kan dit nog niet zelf doen. Probeer dus af en toe te controleren hoe je kindje er bij ligt. Voelt het hoofdje niet te warm? Zijn de voetjes en het halsje niet te koud? Is je baby zweterig en klam? Zeker als er een griepje in het spel is, moet de hitte ergens naartoe kunnen. Nou ja, je kunt zelf best inschatten hoe warm of koud het in de kamer is. En opnieuw: beter iets te koud dan te warm!

Keep it cool
Onderzoek toont aan dat baby’s het benauwd kunnen krijgen in een te warm en te ‘vol’ bedje. De baby kan op de buik rollen en met het gezichtje tegen of onder een kussen of dekbed te weinig verse lucht krijgen. En als de baby te warm is ingepakt kan de lichaamstemperatuur ongezond hoog oplopen. Zeker als je de slaapkamer zelf ook warm stookt… 18 graden Celsius is echt warm genoeg!

Toch kijken naar TOG
Zelf controleren en je gezonde verstand gebruiken is de beste methode om je kindje veilig te laten slapen. Daarnaast is er ook een technisch hulpmiddel: de TOG waarde. Dit is een puntensysteem voor de isolerende kwaliteit van bedtextiel. Hoe kouder de omgeving is, des te hoger de TOG waarde mag zijn. En omgekeerd: hoe warmer de slaapkamer, des te minder TOG je nodig hebt. TOG staat voor Thermal Overall Grade en de TOG waarde geeft aan in hoeverre lichaamswarmte vast wordt gehouden in bijvoorbeeld slaapzakken, onder dekens, bij inbakerdoeken en kleding etc.

De TOG waarde loopt op van 0 tot 4 en geldt alleen bij kamertemperatuur. Je mag de TOG waarde dus niet aanhouden voor buitenshuis.

Richtlijn voor temperatuurbeheersing
Hieronder volgt een schema van de TOG waarde in relatie tot de omgevingstemperatuur.

Kamertemperatuur versus totale maximale TOG waarde

  • 16-19 °C : houd een TOG waarde aan van ongeveer 2.5. De richtlijn hiervoor is een luier, romper, slaapzak en deken.
  • 20-22 °C : houd een TOG waarde aan van ongeveer 2.0. De richtlijn hiervoor is een luier, romper/laken en deken.
  • 23-24 °C : houd een TOG waarde aan van ongeveer 1.0. De richtlijn hiervoor is een luier en romper/laken.
  • +24 °C : houd een TOG waarde aan van ongeveer 0.5. De richtlijn hiervoor is alleen een luier.

Let op: TOG waardes mag je niet bij elkaar optellen. Dit heeft te maken met de isolerende luchtlaag die tussen twee lagen in zit. Deze luchtlaag creëert altijd extra warmte. Luister naar je eigen gevoel en gebruik je gezond verstand.